Barnevandrerstien,  Blogg,  Tur

Barnevandrerstien

Ette 7 dager og 152 km gjennomførte vi ekspedisjon: Barnevandrerstien. Det er helt utrolig å tenke på at barn helt ned i 7 års alderen gikk denne veien, BARBEINT! Vi er heldige som har det så godt som vi har det i dag!

Kort fortalt så var barnevandringen fra 1800-1900. Barna vokste opp i trange kår og flere i stor nød. Flere familier i indre bygder vest i Agder gikk til Kristiansands området og videre østover for å arbeide på gårder. Noen av arbeidsoppgavene var blant annet matlaging, fjøsstell, gjeting og slåtton. Barna dro hjemmefra i april og vendte hjem igjen i oktober/november. Dette varte frem til 1910 da utvandringen til Amerika startet.

Barnevandrerstien er delt opp i syv etapper: Kvinesdal-Snartemo-Konsmo-Laudal-Nodeland-Kristiansand- Birkeland-Landvik.

Dag 1:

Turen startet ved Årli i Kvinesdal kommune. Denne dagen gikk vi til sammen 17 km på en godt merket sti forbi Snartemo. Dette området var litt vått pga myra, men landskapet var veldig fint! Allerede etter første timen kom det første gnagsåret! Jeg hadde antagelivis ikke gått skoene godt nok inn. Vi slo opp teltet i en skog mellom Snartemo og Konsmo. Det var en merkelig første natt med fuglelyder jeg aldri har hørt før. Det var nesten litt eksotisk.

Lyngløa, Kvinesdal.

Snartemo

Dag 2:

På denne etappen gikk vi 16 km. For min del så var dette en dårlig start på turen. Jeg hadde gnagsår på begge føttene. På denne strekningen gikk det mye oppover og nedover og på turens bratteste skråning ble belastingen på kneet rett og slett for stor og jeg fikk kraftige smerter i kneet. Jeg måtte ta av meg sekken og Joachim måtte bære to sekker ned skråningen. I tillegg toppet jeg det hele med å delvis tråkke over slik at deler av ankelen ble rød/blå og hovnet opp. På dette tidspunktet var usikker på om jeg klarte å fullføre turen pga smerten. Det så mørkt ut! Jeg hadde heldigisvis med støttebandasje til kneet slik at jeg fikk avlastet det litt.

Vi slo opp teltet langs veien mellom Konsmo og Laudal.

Konsmo kirke. Her kunne opptil 200 barnevandrere samles for å gå østover.

Dag 3:

Neste morgen kjentes kneet bedre ut. Ankelen var fortsatt hoven, men jeg klarte å gå på det. Jeg var målrettet og bestemt. Turen skulle gjennomføres! Jeg plastret gnagsårene og tapet ankelen slik at jeg fikk støtte, også haltet jeg videre mot Laudal.

Denne strekningen var utrolig fin. Grønt og frodig! Dette ble favorittetappen!!

Denne dagen gikk vi til sammen 18 km. Vi slo opp teltet langs Mandalselva, Marnar.

Laudal kirke 

Dag 4:

Da vi våknet opp på morgenen var det rim på teltet og sekkene. Det var en kald natt.

Denne etappen var på 22 km. Store deler av turen var på grusvei og asfalt. Strekningen var vakker. Grønt og frodig. Vi slo camp ved Trondstadvannet som er i nærheten av Nodeland. Vi fikk lov av noen grunneiere til å slå opp teltet ved en steinstrand. Her fisket vi litt og jeg fikk en liten abbor og en ørret som jeg hadde til kveldsmat. Det var en nydelig kveld.

Trondstadvannet

Dag 5:

På denne strekningen gikk vi til sammen 25 km. Vi gikk forbi Nodeland, gjennom Kristiansand sentrum, forbi Lund og Universitetet i Agder. Store deler av etappen var på asfalt og det kjentes godt i føttene! Det var veldig rart å gå gjennom Kristiansand sentrum kledd som skogsfolk. På vei gjennom sentrum kjøpte vi med milkshake og kyllinglår. Det smakte utrolig godt! Videre gikk vi et godt stykke på en skogsvei i Jegersberg før vi slo camp ved Grovannet.

Greipstad Kirke, Nodeland.

Markens gate, Kristiansand

Grovannet

Dag 6:

Dette var turens lengste etappe. Denne dagen gikk vi 31 km. Dagen startet bra! Vi gikk på en skogsvei frem til Ålefjær, så gikk vi på veien forbi Bjåvann og Bjåvann Golfklubb og videre til vi kom til et sted som heter Krossen. Her gikk vi feil pga dårlig merking av stien. Vi prøvde flere ganger å finne den rette veien uten å lykkes. Til slutt måtte vi spørre beboerne i området om hvor vi skulle gå. Det viste seg at kartet ikke var riktig. Kartet viste at vi skulle gå en gammel gjengrodd sti som ikke lenger var i bruk. Når vi først hadde kommet oss på rett vei igjen hadde vi tapt 2-3 timer. Det var surt...Midt opp i alt dette møtte vi på tre hyggelige damer som også gikk barnevandrerstien. De skulle gå fra Kristiansand til Landvik.

Videre gikk vi på en skogsti til Foss, så en lang strekning på hovedvei før vi gikk over Varpelia og videre til Birkeland hvor vi slo camp.

Ålefjær

Dag 7:

Denne dagen gikk vi til sammen 23 km. Vi gikk på en skogsvei fra Birkeland, forbi Reddal og til Landvik som var stoppstedet. Det var en veldig fin strekning i blandingskog og flere av områdene var idylliske. På veien gikk vi forbi flere gårder hvor barnevandrerne arbeidet.

Lindvannstemmen

Varp

Landvik Kirke, Grimstad

Da vi ankom Landvik kirke møtte vi på damene som også gikk barnevandrerstien. De hadde gitt seg ved Birkeland. Det var veldig gøy å treffe på dem igjen!

Da turen var ferdig var det godt å komme seg hjem igjen, men samtidig litt vemodig. Hvis jeg skulle gått turen om igjen, så ville jeg lagt inn en hviledag. Det verket godt i hele kroppen og jeg brukte rundt 2-3 dager på å komme meg igjen. Jeg er glad for at jeg klarte å gjennomføre turen og for alle opplevelsene vi har hatt. Vi møtte på mange hyggelige folk på veien og flere av dem lyste opp dagen vår.

Jeg håper at du likte ekspedisjonen vår. Flere turer er i vente!

Vi blogges!

4 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *