Tur

Hjortelusfluen

Hjortelusfluen

Hva er en hjortelusflue?

Hjortelusfluen (også kalt elgflue) er en blodsugende parasitt som bruker hjortedyr (elg, hjort, rådyr) som vert. Den flyr omkring i august-oktober månedene, den tiden folk bruker skogen mest. Fluene er så plagsomme at det går utover jakt, plukking av sopp og bær.

Hjortelusfluen sitter i busker og trær og venter på at verten skal gå forbi. Når den har funnet sin vert, flyr den målbevisst mot verten, fester seg og kaster vingene. Når vingene er kastet, kan den aldri fly igjen og har dermed ingen muligheter til å finne ny vert. Den kan leve i opptil 5 dager uten vert, men etter dette vil den mest sannsynlig dø. Den trives godt på elg (det har vært telt opp mot 16 000 hjortlusfluer i pelsen på en elg!), men om høsten lander den også på mennesker.

Hvordan ser den ut?

Hjortelusfluen er ca 5 mm lang. Den er flat, brun og har kraftige klør.

Mitt første møte med hjortelusfluen:

I 2015 var vi på tur i Rakkestad, Østfold. På denne turen hadde jeg mitt første møte med hjortelusfluen.

Utbredelse:

I Norden finner du hjortelusfluen i sørøst-Norge, Danmark, sør-Sverige og Finland.

Stikk

Hjortelusfluen har kun en vert. Når den kaster vingene, må den bli værende på verten for å kunne overleve. Det er sjeldent at mennesker blir stukket og om du blir stukket så er reaksjonene på stikket forskjellige fra person til person. Du kan hovne opp, få kløe og det kan utvikle seg en hard rød kul på stikkstedet. Det kan klø intenst i opptil 20 dager. I ekstreme tilfeller kan stikkstedet klø i opptil ett år.

Høsten 2020:

Denne høsten har kjæresten og jeg vært borti tre tilfeller med hjortelusfluen i Farsund og Lyngdal kommune.

Den ene gangen hadde vi vært på tur. Etter turen dro vi hjem for å spise da jeg kjente noe krele bak i håret/nakken. Jeg børstet det bort. Noen minutter senere kjente jeg noe krele igjen. Denne gangen var det ingen tvil om at det var noe der! Jeg prøvde febrilsk å børste det bort, men ingenting hjalp. Til slutt klarte jeg å klype den bort og kaste den i vasken. Det var da jeg oppdaget at det var en hjortelusflue. Den hadde kastet vingene. Heldigvis ble jeg ikke stukket.

Hvordan hindre stikket?

Myggmiddel er visst svært lite effektivt mot hjortelusfluen. Det beste er å klype den bort med fingrene og kaste den så raskt som mulig. Den liker seg godt i hår og skjegg, så er godt råd er å gre gjennom håret med en kam.


Har du vært borti hjortelusfluen? Ekkel! Heldigvis er den ikke farlig, bare utrolig plagsom. Del gjerne ditt møte med den i kommentarfeltet.

Vi blogges!

.

Kommentarer er skrudd av for Hjortelusfluen