Kvinesdal,  Tur

Knaben

Jeg har testet en ny turløype på Knaben. Det var en veldig fin tur selv om det var overskyet og litt regn. I 12 grader gikk jeg rundturen til Knaben I. Det var fortsatt noen flekker igjen med snø på toppen. Ifølge Lister Friluftsråd er dette et av Knabens mest populære turløype.

Om turen:

Tid: Rundtur ca 3,5 t

Lengde:  7,5 km

Høyde:  Knaben I:  866 moh

Oppstart:

Kjør til Knaben (nord i Kvinesdal kommune). Parker ved leirskolen. Gå ut på veien og følg veien til venstre. Da kommer du til Storebrakka. Herfra følger du skiltingen videre. Stien er godt merket!

Annet:

Anbefaler å bruke gode tursko. Det er en del våte områder på turen.

Turopplevelsen:

Dette er min første tur alene i høyfjellsterreng. Først gikk jeg forbi et hytteområde og videre opp en bratt sti ved Geiteryggen. På toppen åpnet terrenget seg opp og flatet seg ut. Jeg ble veldig fasinert av landskapet og de flotte fjell-formasjonene. En annen ting jeg husker veldig godt var de høye og gjennomtrengende skrikene av vipene. De dukket stadig opp.

Jeg gikk forbi flere gruver og prøvde å gå inn i en av dem. MEN folkens, så tøff er jeg ikke enda at jeg tørr å rote rundt alene i bekmørke gruver, så det holdt med den ene. Det finnes i hvert fall flere gruver som man kan utforske.

Videre gikk jeg forbi Lille Knaben og Knaben I. Her er det flere ruiner fra gruvetiden og du kan se rester etter vaskeri, knuseri og boliger. På Knaben I ligger det en del gjenstander rundt. Her bør du ta deg tid til å utforske området. 

Mot slutten av turen gikk jeg langs Bergetjønn og Reinshommen. Videre gikk stien over en elv. På grunn av mye vann, så var det umulig å krysse elva uten i bli våt. Det var bare en ting å gjøre; ta av seg skoene, sokkene og vasse over elva. Veldig forfriskende! Dette ble min første elvekryssing.

Lille Knaben

Knaben I

Bergetjønn

Driftsbygningene på Knaben

Landhandelen

Til slutt gikk jeg forbi Landhandelen. Herfra har jeg et minne: Da jeg var liten tok pappa meg med til Knaben og vi var innom Landhandelen. Pappa kjente hun som drev butikken. Hun var ei energisk, utadvent og positiv dame som het Bitten. Hennes positivitet gjorde inntrykk på meg. Kanskje noen av dere har møtt på henne på Landhandelen?

Vi blogges!

 

Kommentarer er skrudd av for Knaben