Vi vil aldri glemme

Vi vil aldri glemme # 1

"Vi vil aldri glemme" er en serie med minnesmerker, monumenter  og kulturminner jeg har kommet over. Jeg ønsker å gjenfortelle historien bak minnesmerkene og hjelpe til å holde minnene i live. Det første minnet er et krigsminne fra Hasetkammen:

I vår gikk vi Pilegrimsleden fra Stiklestad til Nidarosdomen. Den 19. mai gikk vi etappen fra Nyhus til Vikhammer. I et stort skogs- og myrområde, nær Nyvatnet, gikk vi forbi et skilt som skiltet veien til Hasetkammen. Det var kun 500 meter unna. Jeg var eventyrlysten og ønsket å se minnesmerket. Joachim ble med. Jeg trodde det skulle være lett, men der tok jeg feil. Å gå 500 meter fort i kupert terreng var mye hardere enn forventet og det kostet litt ekstra å ta omveien.

Da vi kom fram, klatret vi opp på en topp og fikk øye på minnesmerket. Noen hadde pyntet det til 17. mai. Det var pyntet med blomster og 17. mai sløyfer. Da vi stod ved minnesmerket og så for oss det som hadde utspilt seg ble vi ganske stille og tomme for ord.

På Hasetkammen var en av radiopostene som sendte meldinger over til England om tyskernes disposisjoner under 2. verdenskrig. Stasjonen var bemannet av to norske motstandsfolk tilknyttet det engelske Secret Intelligens Service. I september 1944 peilet tyskerne inn stasjonen og den ene av motstandsfolkene Jan Solberg ble skutt. Den andre Johan Svedal var tilfeldigvis nede i bygda for å lade batteriene til radiosenderen. Det berget livet hans. 

Det var 300 slike sendere rundt i Europa. Denne var 1 av 100 i Norge. Disse senderne var av stor betydning for krigføringen i Europa. Hitler hadde utstedt befaling om at motstandsfolk som ble tatt med slike sendere skulle likvideres umiddelbart. 

Jan Solberg ble født 29. desember 1920 og ble skutt og drept 11. september 1944 på Hasetkammen.

Kilder: Informasjonstavle og hefte utgitt av Malvik kommune

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *