Vi vil aldri glemme

Vi vil aldri glemme # 2

Bombesplinten

På en solskinnsdag i fjor høst gikk vi tur på Knaben. Som dere sikkert vet så var Knaben tidligere en gruveby hvor det ble utvunnet molybden. Grunnstoffet var viktig i våpenproduksjonen under 1.- og 2. verdenskrig.

På vei tilbake til bilen gikk vi forbi et minnesmerke. En bombesplint. Historien bak bombesplinten er så utrolig at den må deles her:

A/S Knaben Molybden var den eneste molybdengruven som tyskerne hadde tilgang til under 2. verdenskrig og molybden var viktig i stålproduksjonen. Tyskerne tok kontroll over gruvedriften på Knaben. For de allierte var det viktig å stoppe gruvedriften. Molybdengruvene ble derfor to ganger angrepet av allierte bombefly.

3. mars 1943 kom 10 engelske jagerbombefly og angrep gruvebyen. 16 ansatte mistet livet i angrepet.

16. november 1943 kom 131 amerikanske bombefly. Flyene kretset lenge i lufta på grunn av vanskelige lys- og vindforhold. Dette gjorde at folkene på Knaben fikk tid til å søke beskyttelse i tilfluktsrom før den første bomben ble sluppet. Angrepet varte i over en time og mer enn 1100 bomber ble sluppet. Ingen nordmenn ble drept i angrepet. Flere tyske soldater mistet livet.

Bombesplinten på bildet under er fra det amerikanske angrepet. Man kan fremdeles finne slike splinter i fjellterrenget rundt gruveanlegget.

Bombesplint fra et amerikansk B-17 bombefly
I fjellterrenget ved gruvene fant vi noe sølvfarget materiale som ligner på molybden.

Tips: Du kan lese innlegget Tur til Knaben hvis du er nysgjerrig på Rundturen til Knaben I

Kilder:  Informasjonstavle publisert av Knabens Venner

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *