Ekspedisjon,  Tur

Pilegrimsleden

Del 1

Vi har gått St. Olavsleden. Dette er en av flere Pilegrimsleder som fører til Nidarosdomen. Leden starter opprinnelig i byen Selånger ved østkysten i Sverige. St. Olavsleden er totalt 580 km fra start til slutt og tar ca 4 uker å gå. Vi startet leden på Stiklestad og gikk 145 km til Nidarosdomen i Trondheim. Vandringen tok totalt 7 dager å gjennomføre.  

Informasjon

Tid: 7 dager (62 timer inkludert pause)

Lengde: Ca 145 km

Oppstart: Fly til Værnes. Fra Værnes kan du ta toget til Verdal Stasjon. Fra Verdal går du 4 km til Stiklestad. Her starter turen.

Annet:

- Kjøp Pilegrimspasset og få stempler som dokumenterer vandringen. Denne turen kvalifiserer til Olavsbrevet. Passet kan forhåndskjøpes på nettet eller på Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

- Ruten er godt merket. Følg alltid pilegrimsmerket. Den viser tydelig med pil når du skal ta en annen vei. Du vil møte på noen røde merker underveis. Disse merkene skal ikke følges. 

- Under hele ekspedisjonen sov vi i telt. Det anbefales å overnatte på herbergene og gårdene underveis da det er vanskelig å finne teltplass. Store deler av turen går langs områder med jordbruk.

Dag 1 Stiklestad - Munkeby

14. mai

Vi overnattet på Scandic Hotell Stiklestad. Dagen i forveien gikk vi 4 km fra Verdal stasjon til Stiklestad. Vi startet dagen med en god hotellfrokost før eventyret var i gang.

Det første vi gjorde var å se utstillingen om Olav den hellige på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Vi leste om Olav Haraldssons liv og slaget på Stiklestad. Det var en fin innføring før turstart. Jeg fikk det første stempelet i pilegrimspasset mitt.

På Stiklestad står det tre kirker. Vi var i Stiklestad kirke som er en middelalderkirke bygd på stedet hvor Olav den hellige døde. I kirken, under alteret, er olavssteinen murt inn. Det sies at det er steinen Olav lente seg inntil da han døde. Å berøre den skal ha helbredende krefter.

Videre gikk vi til middelaldergården Stiklastadir. Gården består av et langhus samt flere hus. Det var kjempefint der. Det var som å reise tilbake til middelalderen. 

Så var turen endelig i gang! Vi gikk fra Stiklestad til Munkeby. På denne etappen gikk vi 20 km. Vi gikk forbi noen utsiktspunkter med flott utsikt utover Trondheimsfjorden. Vi fikk oppleve litt dyreliv også. Vi gikk forbi en elgfamilie på fire. Det var et flott syn! De er så store.

Velkommen til Stiklestad
Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Langhuset på Stiklastadir
Stiklestad kirke
Olavssteinen
Pilegrimsmerket
Klar, ferdig, gå!

Dag 2 Munkeby - Troset

15. mai

I Munkeby finner du rester av ruinene fra et gammelt kloster fra 1100-tallet. Vi overnattet rett ved siden av ruinene. Det var spennende å ligge så tett inntil klosteret.  

Det var en varm dag. Det var meldt opp mot 20 °C. Det er i det varmeste laget når du går med tung sekk. I ettertid ser vi at dette var turens tyngste etappe da store deler av turen gikk oppover.

Etter hvert kom vi til snøkledde topper. Det ble kaldt. Vi måtte gå på sti med mye snø og flere steder tråkket vi gjennom en halvmeter med snø. Det var tungt. Vi måtte krysse en stor bekk og det var mye vann pga snøsmelting. Vi ble rett og slett veldig våte.

Denne dagen fikk vi kjenne på både varme og kulde. Målet var å gå fra Munkeby til Markabygda, men etappen ble for tung, så vi overnattet på Troset. Vi gikk til sammen 20 harde kilometere.

Rester av ruinene
Alteret
Varm dag
Litt kjølig

Dag 3 Troset - Borås

16. mai

På morgenen så jeg tre reinsdyrkalver utenfor teltet vårt. Jeg fikk sjokk. Vi forventet ikke å se reinsdyr i disse traktene. Vi ble stående lenge å studere dem.

Under vandringen fant jeg en liten stein med noen plante-lignende strukturer på. Jeg tror det kan være et fossil, men jeg skal få det sjekket.

Vi så flere traner. Det er en sjelden fugleart på sørlandet, men du kan finne dem i Trøndelag. Skrikene deres er helt forferdelige. Høres ut som pint dyr. 

Denne dagen fikk jeg tre stempler i passet: Ett på Troset, ett på Markabygda kirkestue og ett siste på Borås gård hvor vi overnattet. Vi måtte ta igjen de siste kilometerene av gårsdagens etappe. Denne dagen gikk vi totalt 24 km.

Reinsdyrkalver

Dette var første del av turen Pilegrimsleden. I neste del får du se hvordan vi feiret 17. mai, hvem vi traff på mens vi holdt på å sette opp teltet og veien inn til Nidaros. 

Vi blogges!

Pilegrimsleden del 2. Les mer her.

4 kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *